Najino raziskovanje


NAROČILA IN INFORMACIJE
info@alphanatur.com

Regrat

Marca pričnemo z nabiranjem okusnih listov, kasneje pripravimo med iz regratovih cvetov.

Spomladi se še posebej veselimo svežih dobrot iz narave, s katerimi pridobimo zalogo vitaminov po dolgem zimskem obdobju. Nabiranje regratovih listov omogoča tudi gibanje na svežem zraku in sprostitveni odmik od vsakodnevnih stresnih nalog.

Regratovi listi so bogat vir vitaminov in rudnin:
  • vitaminov A, B in C
  • grenčine
  • kalija
  • železa
  • fruktoze
  • holina
  • fenolne kisline.
 
Najpogosteje liste uživamo v solati, sveže. Lahko pa jih tudi posušimo za čaj, skuhamo kot špinačo ali iz njih iztisnemo sok.

Uživanje regrata spodbudi odvajanje vode ter raztruplja naše telo, saj spodbuja nastanek in izločanje žolča. Pomaga povrniti tudi hormonsko ravnovesje, saj spodbuja jetra k odstranjevanju odvečnega estrogena iz telesa.

Mlade liste nabiramo vse do cvetenja, potem pa lahko nabiramo regratove cvetove in izdelamo regratov med, za katerega ni potrebno kuhanje. Ta nam bo prišel prav pri pospeševanju prebave, izboljšanju krvi ali če nas muči kašelj in boli grlo. Lahko ga zmešamo z vodo, saj tako postane tudi osvežilen napitek. Z njim lahko sladkamo čaj ali ga prelijemo čez kosmiče.

Kot vsa zelišča tudi cvetove nabiramo v suhem vremenu, sredi dneva. Doma cvetove očistimo, če so vmes smeti ali žuželke in odstranimo zelene čašice. Potrebujemo steklen kozarec, ter v razmerju 1:1 cvetove in sladkor.
 

V plasteh izmenično zlagamo v kozarec cvetove in sladkor, tako da zgornjo plast zaključimo s sladkorjem. Kozarec dobro zapremo in ga postavimo na sončno mesto. Pustimo ga toliko časa, da se sladkor stopi. Nato pripravek precedimo in shranimo v temnem in hladnem prostoru.
 
Deli:
Izdelava: MMstudio
zapri Na spletnih straneh Alphanatur.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.