Najino raziskovanje


NAROČILA IN INFORMACIJE
info@alphanatur.com

Kaj je zdrav življenjski slog?

Je predvsem osnova za zdravje. Ta vključuje skrb za vsestransko dobro počutje, kar zajema zdravo prehranjevanje, rekreacijo, nego telesa in duha ter vse, kar »hrani« našo dušo in krepi naše telo. Stres je v današnjem času naš največji sovražnik, zato je potrebno posebej paziti na svoje duševno zdravje.

Zdrav življenjski slog je lahko privzgojen ali pa ga povzamemo kasneje, ko se začnemo zavedati da smo za zdravje v veliki meri odvisni sami. Poleg zdrave prehrane omejimo tudi uporabo soli, vnos alkoholnih pijač, če se le da opustimo kajenje in zmanjšajmo čezmerno težo.
 
Uživajmo pestro hrano in izbirajmo polnovredna in raznovrstna živila.

Živila rastlinskega izvora naj obsegajo večji delež od živalskega. Če se le da, posegajmo po živilih lokalnega izvora, saj se tako ohrani svežina in s tem tudi največji delež hranil.
K zdravemu prehranjevanju sodi tudi zadostno uživanje tekočine, v naše telo naj bi vnesli od 2 do 3 litre vode.

Poleg tega, kaj jemo, je pomembno tudi kdaj in kako jemo. Dnevni ritem prehranjevanja naj bi bil zajtrk, kosilo, večerja in dva manjša vmesna obroka za katera se priporoča sadje in zelenjava.
Jejmo počasi, to pomeni 20–30 minut za glavne obroke in 10 min za vmesne obroke.

Za normalno delovanje in zdravje celega telesa je nujno potreben tudi kakovosten spanec.
Spočit in naspan človek je zadovoljnejši in učinkovitejši. Ko nam primanjkuje spanca pade naša koncentracija, hkrati pa lahko povzroči povečanje telesne teže. Naše telo zaradi malo spanca sprošča stresne hormone, kot je kortizol kar vpliva na strukturo kože. Ta postane tanjša, izgubi elastičnost in se izsuši kar prispeva k prezgodnjemu staranju kože in nastanku gub.

Redna telesna aktivnost, nekje 30 minut zmerne telesne vadbe pet ali več dni na teden izboljša gibalne sposobnosti in pozitivno vpliva na telesni razvoj posameznika:
  • poveča aerobne sposobnosti posameznika
  • prispeva k lažjemu soočanju z napori okolja
  • zmanjša verjetnosti za razvoj številnih bolezni, predvsem bolezni srca in ožilja, možnost za kap, možnost za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 ter za mnoge druge bolezni
  • pomaga pri uravnavanju telesne teže
  • pomaga pri izogibanju nezdravim življenjskim navadam kot so kajenje, uživanje alkohola in drugih zdravju škodljivih substanc
  • poveča imunsko odpornost
  • prispeva k boljšemu počutju in k daljši življenjski dobi.

Čas v katerem živimo, si težko zamislimo brez stresa. S stresom se lahko sreča prav vsak posameznik v družinskem, družbenem in delovnem okolju. 
 
Stres lahko močno zaznamuje ter ogrozi naše zdravje. Telo zaradi nenehnega stresa izloča prevelike količine stresnih hormonov, zaradi česar se ti nakopičijo v krvi in povzročijo motnje v telesu, tesnobne in depresivne motnje. Zato je duševno zdravje še kako pomembno, da se znamo umiriti, odložiti delo in vzeti čas zase.

Zdrav življenjski slog je balans vseh zgoraj naštetih dejavnikov, človek se mora naučiti poslušati svoje telo in oceniti kaj in koliko, v danem trenutku potrebuje.
Deli:
Izdelava: MMstudio
zapri Na spletnih straneh Alphanatur.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.